СУДИЯ (СУДЬЯ) СУДИИ

1. Тот, кто оценивает кого

-, что-л., судит о ком-, чем-л. Не осужяите, да не осужени будеть [вм.: будете]... хочеши ли судия быти, себѣ буди и своимъ грѣхомъ (κριτη´ς; ср. Мф. VII, 1; Лк. VI, 37). Изб.Св. 1076 г.

, 453. Уму члв҃чю судии есть Бъ҃ (τὸν λογισμὸν τοῦ ἀνθρώπου κρίνει ὁ θεός). Там же, 534. Да не будѣмъ убо инѣмъ люты судия, да не сами... казнь приимемъ люту. Златостр., 39. XII в.

Но и скудель мокрыя земля мнущи труднѣише лицемѣрит [в лат. fingit ‘лепит’, т.ж. ‘притворяется, лицемерит’] къ житиемъ нашимъ; единъ кождо же съсудъ и от того же кала лицемѣрит [fingit], иже чиста суть в житие съсуды, и також<e>, иже тѣхъ суть противная; тѣхже съсудовъ, кто будеть житие, судиа ес<ть> скуделницамъ (judex est figulus). (Прем. Сол. XV, 7) Библ.Генн. 1499 г.

2. Должностное лицо, исполняющее судебные функции, судья

. Суди нѣкыи бѣ въ нѣкоемь градѣ, Ба҃ не бояся (κριτής). (Лк. XVIII, 2) Остр.ев., 114. 1057 г.

Овоже законьно, овоже безаконьно судиться, якоже и о разбои убиваеть же и суди (ὁ δικαστής). Изб.Св. 1073 г.

&sup&2&sup&, 565. Разумьно послушяти подобаеть пьря судиямъ, неудобь бо есть правьды изобрѣсти скоро отъбѣгаюште или отъгоняште. Изб.Св. 1076 г.

, 200. И расточи прѣмудрьно бат҃ьство Хви҃, на нбс҃ехъ некрадомое съкрылъ еси, яко ра<зу>мъливъ суди, Епифание (κριτής). Мин.Пут.&sup&3&sup&, 52 об. XI в.

(О)же закупъ... къ князю или къ судиямъ бѣжить обиды дѣля своего господина, нъ про то не работять его, нъ дать ему правду. Правда Рус.(пр.), 127. 1285–1291 гг. ~ XII в.

И многыа убо сущая въ области без млс҃ти и без вины гле҃ми си поручници избишя, аще бо нѣции от суди [вар.: судии] от неправедныа тягости отвратили (τῶν δικαστῶν). Хрон.Г.Амарт., 544. XV в. ~ XI в.

Аще кто приемъ волъ чюжъ дѣлати и умретъ, да истяжють судии (οἱ ἀκροαταί). Кн.законные, 51. XV в.

~ XII–XIII вв.

Аще кто вѣдый кого волхва и таить его, судиамъ преданъ будеть (τῇ δημοσίᾳ ὄψει παραδιδότω). Там же, 65. И в Казани у татарскаго судьи у Василья Петрова сына Хомякова в дому утрени и часы пѣвалъ и трапезу благословлялъ. Гр.Крут.еп., 151. 1698 г.

Судья владычень, митрополичь – должностное лицо, исполняющее судебные функции и подчиненное архиерею. И своим тиуном приказываю судовъ ц(е)рк(о)вных не судити и наших судовъ безъ судьи безъ вл(а)д(ы)чня не судити, десятинъ дѣля. Княж.уставы, 31. XVI в. ~ XI в.

А будетъ судъ смѣсной, и волостели мои медушские и ихъ тиуни судятъ, а митрополичь волостель съ ними судитъ, а правъ ли будетъ, виноватъ ли митрополичь человѣкъ, ино вѣдаетъ его митрополичь судья и въ правдѣ и въ винѣ. ААЭ I, 17. 1425 г.

Судья волостной, посадский – выборное должностное лицо, исполняющее судебные функции в волости или посаде. А будет прав ли, виноват ли манастырьскои ч(е)л(о)в(е)къ, и он в правде и в винѣ игумену з брат(ь)ею, а городские и волостные суд(ь)и в нег(о) не вступаютьс(я)... А будет прав ли, виноват ли городскои ч(е)л(о)в(е)къ или волостнои, и он в правде и в винѣ городским суд(ь)ям и волостным, а игумен в него не вступаетьс<я>. АСВР II, 186. 1488 г.

А явят сию грамоту наместником нашим, или волостелем, и их тиуном, или выборным посадцким судьям и волостным, и они с нее явки не дают ничего. А.феод.землевл. I, 198. 1564 г.

Судия вселеннѣй, вселенский – почетный титул патриархов Александрийской и Антиохийской поместных церквей. Въ лѣто 7175 году ноября во 2 день  прийдоша въ царствующий градъ Москву... судия вселеннѣй святѣйший киръ Макарий, патриархъ Божия града Антиохии и всего Востока. Зап.Луговского, 11. 1666 г.

А въ прошломъ де во 175 году святѣйшие вселенские патриархи, киръ Паисий папа и патриархъ Александрийский и судия вселенский, и киръ Макарий патриархъ Божия града Антиохии и всего Востока... на Вяткѣ епискупию въ соборномъ изложении подтвердили. ДАИ VI, 82. 1670 г.

Челобитная... къ великому государю... писалъ святѣйший Александрийский Паисий папа и патриархъ и судия вселенней. Там же, 203. 1672 г.

Судья городской – должностное лицо, вершащее суд в городе. А правъ или виноватъ будетъ монастырскои человѣкъ, и онъ в правде и в вине строителю з братьею или ихъ приказщику, а городцкие судьи въ ихъ монастырского в праваго и в виноватаго не вступаются. Гр.Важ., 712. 1624 г.

Судья домовный – государственный чиновник в Византийской империи, выполнявший функции судебного секретаря по гражданским делам. Людскии даньникъ съ суд<ь>ею домовнымь писаное въ грамотахъ обручения по въпрашанию притекъ от коегождо ихъ, и всецѣло да стяжють преслушания ради сея заповѣди (διὰ τοῦ σεκρέτου τῶν οἰκειακῶν). (Алекс.Комн.Нов.2) Мерило пр., 404. XIV в.

[то же – Корм.Балаш., 603. XVI в. ~ XIV в.

]. Судья земский – выборное должностное лицо из числа посадских или волостных людей, исполнявшее судебные функции в условиях земского самоуправления. А которые люди живут в погосте, питаютце о себе, а не от церкви Божии, и тех судити земским судьям и росправа меж ими чинити, как меж крестьяны. Суд.Фед.Ив.(кр.), 359. 1589 г.

Били нам челом Устюга Великого посаду и всего Устюжского уезду земские судьи [вар.: судейки], и старосты, и целовалники, и все посацкие люди. Зак.а., 120. До 1624 г.

Биетъ челомъ и являетъ сирота твоя государева Натальица Иванова дочь Соколова... Сухонсково... стану на земскова судью на Василья Семенова сына Гарманова да на старосту судецково на Пятово Иванова сына Телтевсково. АХУ III, 25. 1626 г.

Судья межевой, порубежный – должностное лицо, ведавшее разбором спорных межевых дел на пограничных территориях. А кого... ваше королевское величество межевыхъ своихъ судей назначить изволите, и въ которое время вышлете... и о томъ къ нам... писать съ тѣмь же... гонцомъ. ДАИ Х, 453. 1683 г.

[Грамота польскому королю] И тѣ наши царского величества порубежные судьи для розводу рубежей и росправныхъ дѣлъ... всегда въ готовности пребываютъ. Там же. Судия мирской – должностное лицо, исполняющее судебные функции и представляющее светскую власть. А архимаритовъ и игуменовъ и протопоповъ и поповъ... и всего причта церковнаго княземъ и бояромъ и... намѣстникомъ по городомъ и по погостомъ... и всѣмъ мирскимъ судиямъ не судити. Стоглав, 138. XVII в. ~ 1551 г.

Судья обчий (вобчий), съѣзжий – судья из состава общего, совместного суда (см. судъ обчий, смѣсный). Что судили суд(ь)и наши обчии и грамоты подавал(и), что будет взят(о), то взят(о), а что будет не взят(о), то есмя погренули и грамоты тѣх судовъ подрали. А кто выложить грамоты тѣхъ судов обчих, ино их подрати же. Дух. и дог.гр., 106. Ок. 1439 г.

От рѣчки направо вверхъ врагомъ до судебни, что была судебня на рубежи на бѣлозерьскомъ и на вологодскомъ, гдѣ сьѣжалися суд(ь)и вопчие судити. АСВР II, 242. Ок. 1492 г.

Сии суд судили судьи съезжьи – и от Клементья Григорьевича и от намесника суздальского тивун его Степан Запинкин, а Ефимьева монастыря от архимандрита Исакъя старец Иев. Там же, 496. Ок. 1456–1464 гг.

Сей судъ судили судьи съежжие: от Феодосиа, митрополита всеа Руси, Семен дворецкой, а от князя Андреа Васильевичя судья Иван Хвощинской. А.феод.землевл. I, 97. XVI в. ~ 1462–1464 гг.

Судья святительский – должностное лицо, исполняющее судебные функции и подчиненное архиерею. А которымъ архимаритомъ и игуменомъ и попомъ и дьякономъ и всѣмъ причетникомъ церковнымъ... лучится искати своихъ обидъ на мирскихъ людехъ... да передъ... мирскими судьями и перед святительскими судьями... своихъ обидъ ищутъ. Стоглав, 139. XVII в. ~ 1551 г.

|| О Боге как верховном судии. Горе хульнику – съвяжеть бо ся ему языкъ и не мошти начьнетъ къ судии отвѣщати (τῷ κριτῇ). Изб.Св. 1076 г.

, 307. И рѣка огнена предъ судищемъ течеть, и книгы разгыбаются, и судии сѣде, и дѣла открыются всѣхъ, тогда слава и честь и радость всѣмъ праведнымъ, грѣшным же мука вѣчная. Ж.Авр.Смол., 8. XVI в. ~ XIII в.

Истинный судий [так в изд.] мѣрилы праведными вся пресудить, и дѣлеса, и словеса, и помышление (δικαστής). Варлаам и Иоасаф&sup&1&sup&, 141. XVI в.

~ XI–XII вв.

Судия (судии) всего мира, втораго пришествия, живымъ и мертвымъ, нелицемѣрный, праведный, страшный – о Христе. Члв҃колюбьць убо и правьдьныи суди Бъ҃ съгрѣшаюштиимъ намъ прѣдаеть ны многашьды супостатомъ не на погыбѣлъ, нъ на показание (ὁ δικαιοκρίτης). Изб.Св. 1073 г.

&sup&2&sup&, 392. Яко да написаеться въ твоеи мысли вьсегда въторааго пришьствия судии гърдыи на прѣстолѣ сѣдяштя. Изб.Св. 1076 г.

, 438. Въшедъ же на нбс҃а сѣде одесную прѣстола... хотяи... въздати комужьдо по дѣломъ его, яко правьдьныи судии не хощеть бо съмьрти грѣшьнику, нъ обращению его и покаянию. (Сл.Похв.Кир. и Мефод.) Усп.сб., 199. XII–XIII вв.

Дѣемая, реч<е>, дѣмоны лжая знамения въздвигнуть послушавъшая ихъ на брань великаго и свѣтлаго Бжи҃я дни, яже есть судии живымъ и мьртвымъ (τοῦ θεοῦ ἡμέρας τοῦ κριτοῦ ζώντων καὶ νεκρῶν). (Откр. XVI, 14, толк.) Апокал., 73 об.–74. XIII в.

О томъ въздадят отвѣт в ономъ вѣце пред нелицемѣрнымъ судиею. Синодик Ниж.Печ.м., 12. 1552 г.

И пошедъ на гору мало домъ Пилатовъ, въ немъже судили... июдѣи Господа нашего Исуса Христа, судию всего мира. Х.Тр.Короб., 28. XVII в. ~ 1594 г.

Камо ся денем и како противу их станем отвещати пред страшным и праведным судиею, занеже заградятся уста наша, и прильпе язык гортани нашему от особныя пища и пития нашего и от всякия неправды! Беседа Вал.&sup&1&sup&, 170. XVII в. ~ XVI в.

3. Правитель

. Прѣмудръ судии накажет(ь) луди своя. И владычьство разумива(аго учинено бу)деть (κριτής). (Сирах. Х, 1) Изб.Св. 1076 г.

, 374. Акъ же будет судья людемъ, такы же (и) слугы его (κατὰ τὸν κριτὴν τοῦ λαοῦ). Пч., 96. XV в. ~ XIII в.

(1077): Богъ даетъ власть, емуже хощеть, поставляеть бо судию Вышний и смирениемь вся собираеть и укрѣпляеть. Ник.лет. IX, 2. XVI в.

Услышите, вси языци... и вси людие, и вси судия земскыя. (Посл.окр.мт.Фотия) РИБ VI, 340. XVI в. ~ 1416 г.

|| Мн. О древних правителях еврейского народа. И по томь... дасть имь судия до Самоила прорк҃а (κριτάς). (Деян. XIII, 20) Апост.Христ., 30. XII в.

Судия Израилевы – древние правители еврейского народа. Книгы о судиах Иил҃евыхъ. Библ.Генн. 1499 г.

, 138 об. Димостен еллинский учитель бѣ... во дни судей Израилевыхъ. Алф.&sup&1&sup&, 64 об. XVII в.

4. Судия, мн. Название седьмой книги Ветхого Завета

. Прикупляема бо есть Руфъ къ Судиямъ (τοῖς Κριταῖς). Изб.Св. 1073 г.

&sup&2&sup&, 697. Вѣдомо же е, яко &sup&҃.&sup&к&sup&.&sup& кънигъ есть Ветъхааго Завѣта... Исусъ Наугинъ и Судия съ Руфомъ (Κριταί). Там же, 698.

5. В Византии – экдик, чиновник для сношений церкви с судебными учреждениями

. Аште кыи епсп҃ъ... приставите [так!] на мьздѣ строителя црк҃вьнааго, ли судию, ли парамонаря... да отъпадеть своего степене (ἔκδικον). (Халк. 2) Ефр.корм., 112. XII в.

6. В Византии – епарх, префект, государственный чиновник, назначаемый императором и обладающий широкими (в том числе судебными) полномочиями в порученной ему сфере государственного управления.

Вьсьдѣ да дьржится законъ, и да промышляють о съблюдении его судия и князи (ἔπαρχος). Никон.Панд.(юр.), 141. XIII в. ~ XII в.

Мниха, обрѣтающагося въ кръчмѣ, достоить умудрити: убо въ властьхъ вънѣшнихъ посадникъмь да умудрятся, аще ли въ велицѣмь градѣ, судиею и мечникы (παρὰ τοῦ ἐπάρχου τῶν πραιτωρίων). Никон.Панд.&sup&2&sup&, 69 об. XIII в.

à Богъ ему (тому) судья – употребляется для выражения нежелания осуждать кого-л.

И хто меня убил, и тому Бг҃ъ суд<ь>я. Южн., 130. 1620 г.

Суд<ь>я ему Гсд҃ъ Бг҃ъ, не вѣдомо за что гнѣвъ возлагает. Пам.Влад., 285. 1673 г.